szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágom, virágom – Csodakertet a balkonra!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 10.


A virágos erkély sokszor pótolja a kertet. A virágokkal díszített erkély, terasz tavasztól késő őszig kedvelt pihenőhelye a ház lakóinak. A cserepes virágokon kívül sűrű lombozatú futónövényeket telepíthetünk az erkélyre.
 

Virágom, virágom – Csodakertet a balkonra!

Nagy, nyitott teraszon egyben a szomszéd felőli válaszfalnak is használhatjuk a futóval sűrűn benőtt, ajtószerű rácsot, amelyez úgy erősítettek a vasoszlophoz, hogy nyitható és csukható legyen. Akinek nincs lehetősége ilyen keretet készíteni, az a növényt úgy is felfuttathatja, hogy az ültető ládából műanyaggal bevont drótokat vezet fel az erkély mennyezetéig, amelyben a növény felkapaszkodhat.

 

Az ablakok és erkélyek párkánya sok lehetőséget nyújt a növények közvetlen közelében való elhelyezésére. Szép látvány a növényekkel díszített erkélyekkel tarka háztömb vagy házsor. Az új lakótelepek küllemén sokat javítana, ha szervezetten közösen oldanák meg az erkély díszítését.


A virágládák általában fából készülnek. Élettartamuk sajnos az öntözés és kiszáradás következtében alig pár év. A ládákat évenként fertőtlenítsük és fessük át. A zöld szín a zöld leveleknek rossz háttere, a szürke és a világosbarna előtt azonban már minden levél és virág jobban érvényesül. A láda mérete az ablakhoz vagy az erkélyhez igazodik. Egy méternél hosszabb azonban ne legyen, különben kezelése nehézkes. Szélessége és mélysége 15-20 cm. A kisebb edények földje gyorsan kiszárad, a kevés föld kevés tápanyagot tartalmaz, a növények az ilyen ládában csak tengődnek. A föld kissé kötött, víztartó, tápanyagokban gazdag legyen. Érett gyep-színföldből, érett melegágyi trágyaföldből, komposztból keverjük össze. A földkeveréket minden évben cseréljük ki. A láda alján a lefolyó nyílásokra cserépdarabot helyezünk, sőt az aljára ajánlatos nedves tőzeget is teríteni, hogy a felesleges vizet felszívja.


A növényeket ne ültessük sűrűn a ládába, s lehetőleg többféle növényt válogassunk össze. Délre néző erkélyen gyorsan növő növényekből kis árnyas felületet is létesíthetünk, ami kánikulában esetleg a kisgyerekek kellemes tartózkodási helye. Déli erkélyre melegigényes, fénykedvelő, az északira árnyéki növények kerülnek. Az egy ládába ültetett növények tápanyag és vízigénye lehetőleg azonos legyen. Az épület hátteréből a növények emelkedjenek jól ki. Sötét, bordó fal elé fehér, sárga és kék, esetleg világos rózsaszínű virágok illenek, a fehér világos fal viszont minden színnel jól díszíthető. A növényekből a választék igen gazdag, kora tavasztól, késő őszig virágos és illatos lesz az erkély, ha egy kis szakértelemmel válogatjuk össze őket.


A növények gondozása öntözésből, tápanyag utánpótlásból és a talaj lazításából áll. Az elnyílt virágokat, az elszáradt leveleket szedjük le, a kúszó növények mellé huzalt is feszítsünk ki. Öntözés során a víz az alsó emeletre lehetőleg ne csorogjon le, vagy a növényeinkről a port ne éppen akkor mossuk le, amikor az épület előtt a közlekedés a legélénkebb.

 

A virágládák készülhetnek cserépből, műkőből és műanyagból is. Anyaguktól függően jól rögzítsük őket, hogy a vihar le ne sodorja, vagy fel ne boruljanak. Széljárta, huzatos helyeken a csüngő növények sokat szenvednek, a felálló szárúak karózásra, kötözésre szorulnak. Déli oldalon hajnalkát a takácsatkák ellepik, s ha ellenük nem védekezünk, lombjuk már nyár elején elsárgul és lepotyog.


Déli fekvést kedvelő növények: a begónia, a kakastaréj, a lobélia, közönséges és csüngő muskátli, a petúnia csüngő és egyéb típusai, a paprikavirág, a büdöske, sarkantyúka, százszorszép, az árvácska, nefelejcs, hagymás és gumós növények, a korai virágzású évelők és egynyáriak.


A keleti és északi oldalra árnyékos helyre valók pl. a gumós és csüngő begóniák.


Szobanövényeink a fényszegény, hosszú tél után az emberhez hasonlóan kívánják a napfényt, sőt egyesek a szabad levegőt is. Jó szándéktól vezérelve sokan növényeiket olyan korán szabadba állítják, amikor még komolyabb éjszakai fagyokra is lehet számítani, vagy amikor a nappalok és ékszakák hőmérséklete között igen nagy a különbség. Védett, fagytól és széltől mentes helyekre, déli fekvésű ablakok párkányára, az épületbe bemélyedő, nagyobb védettséget nyújtó erkélyekre már áprilisban is kitehető, kedvezőtlen fekvésben azonban csak májusban. Végleges kihelyezés előtt néhány napon át a déli melegebb órákban tegyük ki s szabadba növényeinket, hogy a külső levegő hőmérsékletéhez illetve a fényhez hozzászokjanak.

 

A növények nyári kihelyezése során gyakran megperzselődik a lomb, ezért még a pálmákat is csak megfelelő edzés után vigyük a szabadba, annak ellenére, hogy a nyáron tűző napon érzik igazán jól magukat. Az igényük szerint napra, félárnyékba és teljes árnyékba állított növényeink nyáron át szépen növekednek, virítanak, ha az öntözésről és a tápanyag utánpótlásról sem feledkezünk meg.
 

Kapcsolódó cikk:

Virág: kinek és mit illik ajándékozni?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia