Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Virágos díszcserjék

A lomblevelű díszcserjék télen nyugalomba vonulnak és a téli hideg ellen úgy védekeznek, hogy a leveleiket lehullajtják. 

Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Cserebogarak

A cserebogarak esetén mind a bogár, mind pedig a lárva kártételével számolni kell. Imágók közül a májusi és az erdei cserebogár kártétele a legjelentősebb, április végén-május elején rajzanak és a fiatal fák leveleit rágják, súlyos esetben tarra rágják.

A földben élő fehér, kövér, görbült cserebogárpajor a hajszálgyökereket rágják el, amelyek azért különösen veszélyesek, mert kifejlődésük előtt akár 4-5 évig is a talajban maradnak.

Mielőtt növényekkel ültetünk be egy területet, végezzünk talajvizsgálatot! Ha a pajorok száma indokolja, akkor a talajlakó kártevők ellen hatásos szerek valamelyikével fertőtlenítsük a talajt. Kiváló biológiai megoldás az Artis® (10 g/10 l víz), vagy a Bora® WP (10 g/10 l víz), amelyek ősszel és tavasszal a talajba juttatva a pajorok és egyéb talajlakó rovarkártevők számára kedvezőtlen körülményeket alakítanak ki, így a kártételük megszűnik. Az imágók ellen pedig azok megjelenésétől Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) készítménnyel védekezhetünk.


Takácsatka

Szabad szemmel nem vagy alig látható, változatos (zöld, sárga, piros) színű pókra emlékeztető állatok, mely a fenyőféléken ugyanúgy előfordul, mint a lomblevelűeken. Szívogatásuk nyomán a levelek az érzugokból kiindúlva sárgulnak, bronzosodnak, barnulnak vagy lehullanak. Leggyakrabban a takácsatka kártételével találkozunk, melyek a levelek fonákán pókszerű szövedéket készítenek.

Tél végi olajos lemosó permetezéssel az áttelelő egyedeket jelentősen gyéríthetjük, vagy súlyos fertőzés esetén speciális atkaölő szerekkel történő kezelést kell alkalmazni (pl: Abamektin hatóanyagú készítmények).


Levélbogár

Az imágó szabálytalan foltokban kirágja a levelet, a lárva pedig a levél fonákon hámozgat. Súlyos kártétel esetén a levelek lehullanak.

A lárva és imágó ellen a felszívódó Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) növényvédőszer alkalmazása javasolt.


Levéltetű (dísznövény)

Zöld, barna, szürke vagy fekete testű 2-8 mm nagyságú, szúró-szívó szájszervű rovarok tartoznak ide, melyek növényi nedvekkel táplálkoznak. Szívásuk hatására a level bepödrődik, a hajtás elsatnyul a termés deformálódik és a virag lehullik. Ezek a kártevők a nyár elején jelennek meg tömegesen, több gazdanövényük van, ezért folyamatosan a fagyokig képesek a növényeket károsítani.

A téli tápnövényen lévő kártevők ellen a vegetáció végén alkalmazhatók az olajos lemosó készítmények, melyeket bő léfelhasználásával végezzünk el. Felszívódó hatású szerrel a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant, 1-5g /10 l víz) készítménnyel védekezhetünk, ami kisebb növényeknél (kb. 1,5 m-es magasságig) akár beöntözéssel is kijuttatható, hiszen a gyökéren kersztül is eljut a hajtáscsúcsokig.


Levélbarkók, vincellérbogarak

A különféle nagyságú barna, szürke vagy fekete színű barkók közül a barázdáshátú vincellérbogár okozza a dísznövényeknél a legnagyobb kárt. Fő kártételt a lárvája okoz, amely a talajban él és a gyökereket rágja, sőt a fiatal növény szárának föld alatti részét is képes körülrágni, mely annak pusztulásával jár. Az imagó a leveleket rágja, kártétele inkább esztétikailag fontos.

A talajlakó alakok ellen itt is jól alkalmazható biológiai megoldás az Artis® (10 g/10 l víz) vagy a Bora® WP (10 g/10 l víz), amelyek ősszel és tavasszal a talajba juttatva a gyökérkárosító lárvák számára kedvezőtlen körülményeket alakítanak ki, így a kártétel megszűnik. Nem túl nedves felületre, nagy lémennyiséggel kell kiöntözni, hogy a talajt jól átjárja a szer. Az imágók ellen Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) készítménnyel védekezhetünk.


Farontók

Megkülönböztetünk kis farontó és nagy farontót. Mindkettő június-júliusban rajzik, de a nőstények a tojásokat a kis faróntónál egyesével, a nagy farontónál csoportosan helyezi el.

Mindkét fajnál az a kártétel, hogy a kikelt hernyók a fiatal hajtásokban keskeny járatot rágnak.

Kiváló biológiai megoldás az Artis® (10 g/10 l víz), vagy a Bora® WP (10 g/10 l víz) a hernók elleni védekezésre.


Tetvek (levéltetvek, gyapjas tetvek, molyetvek)

A különböző tetűfajok mind szívogatásukkal, mind az ürülékükön kialakuló másodlagos kártétellel (korompenész) nagy károkat okozhatnak a szabadföldi és beltéri növényeken egyaránt, ráadásul a vírusok egyik leggyakoribb terjesztői is. Éppen ezért az ellenük való védekezés kiemelt jelentőségű. Kártételük a levelek és a friss hajtások fakulásával, pödrődésével, deformációjával jelentkezik.

A pajzstetvek, mint a nevük is utal rá, életük jelentős részét egy viaszos, ellenálló páncél védelme alatt töltik, éppen ezért nehéz ellenük védekezni. A lárvák és a kifejlett egyedek szinte teljesen ellepik a növények törzsét, hajtását és levéllemez fonákát, ahol a nedveket szívogatva károsítanak.

Alkalmazhatók az olajos lemosótermékek, de érdemesebb felszívódó hatású szerekkel védekezni, mert a levél fonákon, vagy a lombozat belsejében megbújó egyedeket nehéz elérni. Kiváló hatást nyújt a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz), ami felszívódó és taglózó hatású is egyben. Akár beöntözéssel is kijuttatható, hiszen a gyökéren keresztül felszívódva a hajtáscsúcsokig eljut, védve ezzel az egész növényt.

A pajzstetvek ellen védekezhetünk mechanikailag, azaz a telepeket lekaparjuk, ledörzsöljük a növényekről, de sokkal hatékonyabb ha Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) készítménnyel beöntözzük 2–3 alkalommal a növényt, így az feltöltődik a szerrel, a kártevők pedig a szívogatással felveszik a hatóanyagot és elpusztulnak.


Baktériumos rák

A törzsön és az ágakon kezdetben enyhén besüppedő sebet találunk, ami később az egész hajtást átöleli, akkor a baktériumos rák fertőzésével találkozunk. A kórokozó az őszi csapadékos időben elszaporodik és friss sebeken át jut be a növény háncsszövetébe és kambiumába. A fertőzött rügyek tavasszal nem hajtanak ki, körülöttük a fás rész elhal, először besüppedő, később rákos sebek alakulnak ki.

Ha fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítani és érdemes elégetni, hogy az egészséges növényt ne fertőzze be, vagy enyhe fertőzés esetén réz tartalmú kontakt Cuproxat® (30-50 ml/10l víz) növényvédőszerrel permetezzük le, miután a beteg részeket eltávolítottuk a növényről.

 


Ventúriás varasodás

A betegség első tüneteként a levél színén olajbarna, később fekete foltok jelennek meg. Erős fertőzés esetén akár több folt is lehet egy levélen, amelyek később összenőnek és a levélfonákon is megjelennek.

Nedves időben tömegesen terjed a betegség, ami idő előtti lombhullást, növekedéscsökkenést és a termések díszítőértékének romlásával jár.

Csak néhány dísznövényen fordul elő a betegség, ezeket érdemes a tavaszi első meleg eső után megfigyelni és fertőzés esetén Cuproxat® FW (20–30 mg/10 l víz) vagy Domark® 10 EC (3–4 ml/10 l víz) és Manfil® 75 WG (20 g/10 l víz) szerrel kombinálva lepermetezni.


Peronoszpóra

A levél színén szegletes, erekkel határolt, sárgászöld vagy bíborvörös foltok láthatók. A fonákon elszórtan, apró csoportokban, nehezen észrevehető szürkésbarna foltok jelennek meg. A hajtáscsúcson fejlődő fiatal levélkék a fonákuk felé kanalasodnak. Ősszel és tavasszal a nagy hőmérsékletingadozás és sok hulló csapadék időszakában súlyos járványok alakulhatnak ki.

A beteg leveleket távolítsuk el, majd kontakt réz tartalmú szerrel, Cuproxat® FW (30-50 ml/10 l víz) termékkel, permetezzük le a növényt. Súlyosabb esetben  Kupfer Fusilan® WG (25-30g/10lvíz), vagy Acrobat MZ® WG (20g/10l víz) készítménnyel permetezzünk, mivel ezek a réz tartalmuk mellet felszívódó, azaz gyógyító hatóanyagot is tartalmaznak (a perzselés veszélye miatt mindíg tartsuk be a csomagoláson előírt dózisokat!). Kiváló peronoszpóra elleni hatása  van a Proplant® (15-25ml/10l víz) készítménynek is de e mellé kell a Cuprxat® FW (30-50ml/10l  víz) vagy Manfil® 75 WG (21g/10l víz) kiegészítés is.

 


Agrobaktériumos gyökérgolyva

A növény gyökerén mogyoró-alma nagyságú megfásodott “daganat” mutatja a gyökérgolyva tünetét. Gyakorlatilag minden fás szárú növényen előfordul a betegség, sőt néhány lágy szárú növényen is.

Ha fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítni és érdemes elégetni, hogy az egészséges növényt ne fertőzze be, vagy enyhe fertőzés esetén réz tartalmú kontakt Cuproxat® (30-50 ml/10l víz) termékkel permetezzük le, miután a beteg részeket eltávolítottuk a növényről.

 


Rozsda

A rozsdagombák a növényeken sárga, barna vagy fekete port tartalmazó pontok vagy kisebb foltok alakjában jelenik meg. A lomblevelű növényeknek általában a levelén, ritkán a hajtásán szokott fellépni, a fenyőféléknél pedig inkább a kérgen és a törzsön fordul elő. Ezek a növényi részek a fertőzés következtében nagyrészt elhalnak.

A leghatékonyabb védekezés, ha a fertőzött fás részeket kivágjuk és elégetjük vagy fertőzés észlelésekor a rozsdagombák ellen hatásos Cuproxat® (30-50 mg/10 l víz), Manfil® (20 g/10 l víz) vagy felszívódó szerként Talentum® (15-20ml/ 10l víz) termékkel permetezzük a növényt.


Erviniás elhalás (tűzelhalás)

A betegség jellemzően az almatermésűekhez tartozó díszfákat, díszcserjéket fertőzi meg. Tipikus tünete a hajtásvégek gyors barnulása, majd baktériumos, vizenyős foltok megjelenése és a hajtások elszáradása. A fertőzés a virágokon is megjelenik, melyek szintén vizenyősek lesznek és elbarnulnak, később elszáradva a levelekkel együtt fennmaradnak a fa hajtásain.

 

Legeredményesebb védekezés, ha ellenálló fajtákat ültetünk. Ha viszont fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítni és elégetni, illetve réz tartalmú kontakt Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz) készítménnyel permetezzük le a növényt, miután a beteg részeket eltávolítottuk.


Lisztharmat

A lisztharmat az egész vegetációs időben fertőzheti a fákat cserjéket, de legerősebben július-szeptember közötti időszakban lép fel. Az első tünetekkel már a beteg rügyekből kifejlődő hajtásokon rügypattanáskor találkozhatunk. Felületükön finom, szürkésfehér lisztes bevonat jelenik meg, amely később egyre erőteljesebben látható. Erős fertőzés esetén a levelek kanalasodnak, a hajtás meggörbül és a viragok torzulnak. A lisztharmat járványszerű fertőzésének elsősorban a meleg, csapadékos időjárás kedvez.

Mivel a lisztharmat a vesszőkben és a levelekben is áttelelhet és elsősorban az új hajtások fertőzőnek meg, ezért az ellene való védekezésben legfontosabb az őszi metszés során a beteg növényi részek eltávolítása. Az első növényvédőszeres védekezést már lombfakadás előtt el kell kezdeni kén tartalmú Cosavet® (30-50 g/10l víz) szerrel. Erős fetőzés esetén pedig szeptember végéig folyamatosan permetezzük a növényeket felszívódó Talentum® (15-20 ml/10l víz) készítménnyel.


Szürkerothadás/botritisz

A fertőzött lombos növények levelén, hajtásán, virágán, termésén nedves időben sárga majd barnuló folt jelenik meg. A fenyők fiatal hajtása elbarnul és lefelé lóg. A megtámadott növényi részeken nedves időben néhány nap alatt dús, világosszürke penészbevonat jelenik meg. Minden növényen előfordulhat a betegség, amelyik meleg, párás viszonyok között van.

A beteg részeket távolítsuk el, majd Cuproxat® (30-50 mg/10 l víz), Manfil® (20 g/10 l víz) illetve a felszívódó Cabrio Top® (20-22 g/10 l víz)  készítménnyel permetezzük le.

 


Tápanyagellátás (dísznövény)

A dísznövények esetében fokozottan figyelni kell a harmónikus tápanyagellátásra, mert bármely elem nem kielégítő volta vagy hiánya visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességeket okozhat. Ez pedig kedvezőtlenül hat a termék értékesítésekor, hiszen a habitus, a levelek nagysága és színe, virágainak szépsége az elsőrendű tényező, mert a dísznövények fő funkciója, hogy díszítsenek, szépségükkel hassanak az emberekre

Általános műtrágyáink, amely minden növény számára biztosítja a megfelelő tápanyagot

Wuxal® Virág granulált műtrágya 6-10 m2 virág és dísznövény ágyás egyszeri kezelésére elegendő. Talajba keverés esetén (balkonláda, virágcserép) 3-6 dkg műtrágyát kell 10 liter virágföldhöz keverni.

Agriplant® 1 nitrogén hiányos állapotok (levélsárgulás), illetve az intenzív növekedés időszakában, öntözéssel kijuttatható műtrágya, főleg a levéldísznövényeknél. (NPK 20–5–10 + mikroelemek) tartalma a  zöldtömeg növekedésének gyorsítása 0,05–0,2%-os oldatban vagy  30–50 gramm/m adagban. Dísznövénytermesztésben az ültetés utáni intenzív zöldtömeg növekedés idején ajánljuk.

Agriplant® 4 (NPK 8–14–25 + mikroelemek) virágzás és terméskötődés  elősegítésére  0,05–0,2% vagy 30–50 g dózisban, palántanevelésnél a palánták generatív jellegének erősítésére, az erős, vastag szárú palánta előállítására javasoljuk. Dísznövénytermesztésben az átcserepezéskor a begyökeresedés elősegítésére és a virágzás indukálására.

Volldünger® Granulátum Plussz alaptrágyázásra, vagy ültetés előtt indító trágyázásra alkalmazható. Szilárd, szórható granulált műtrágya, speciális összetétele miatt minden növénynél használható.

Volldünger® Linz Classic és a Volldünger® Linz Virág vetéskor vagy ültetéskor alaptrágyaként 1,0–3,0 kg/100 m2, fejtrágyaként 8–10 naponta 1,0–1,5 kg/100 m2 dózisban a talajra szórva, majd beöntözve, levéltrágyaként 0,3 %-os töménységben a növényvédelmi munkákkal egy menetben juttatható. Csepegtető öntözéssel kijuttatva 0,2–0,33 g/l töménységben alkalmazható, 7–10 naponta. Cserepes és levéldísznövények táplálására: Kiültetéskor, tavasszal a virágzásig történő belocsolásra 0,1 %-os oldattal (10 liter vízhez egy csapott evőkanálnyi), majd virágzás idején belocsolásra 0,05 %-os oldattal (10 liter vízhez egy kávéskanálnyi).

Pannon® Starter magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Dísznövények palántázása előtt a talajra szórva, majd bedolgozva, fásszárú dísznövények telepítéskor az ültetőgödörbe szórva alkalmazható.

Wuxal® Super univerzális tápoldat és lombtrágya minden növény szereti és hízik is tőle! Dísznövények a növények fejlettségi állapotától függően 0,05–0,5 %-os, (5-50 ml/10 l víz) tápoldatozásra 0,05–0,1 %-os (5-10 ml/10 l víz) töménységben alkalmazható.

Speciális műtrágyáink gyökértömeg növelésére és tápanyaghiány megelőzésére alkalmazhatók

Wuxal® Ascofol stressztűrőképesség és ellenállóképesség fokozására, terméstömeg növelésre 20–40 ml/10 l víz dózisban alkalmazható.

Yeald Plus® begyökeresedést elősegítő folyékony növénykondicionáló készítmény, amely a dísznövények gyökértömeg növekedését segíti.

Azospeed® a speciális nitrogén formulációjának köszönhetően több héten át szolgáltatja a növényi tápanyagot, a nitrogén mellett ként és magnéziumot is tartalmaz, mely tápanyagok egymás hatását erősítik.

Wuxal® Protect betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítására alkalmas levélen keresztül felszívódó tápanyag valamint foszfor és kálium pótlásra 25–30 ml/10 l víz dózisban alkalmazva.

Wuxal® K-40 kálium-hiánytünetek megelőzésére, illetve gyors és hatékony gyógyítására alkalmas termék, melyek speciális adalékanyagai révén javítják a növényvédő szerek hatékonyságát is.

A Wuxal® Boron Max megújult formulációjú- és összetételű  szuszpenzió, emelt bórtartalommal. Javasolt stresszhelyzet leküzdésére 10–30 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

Wuxal® Kalcium kalciumhiány megelőzésére  40–60 ml/10 l víz dózissal.

A Wuxal® Microplant magas magnézium- és mikroelem tartalommal rendelkező szuszpenziós levéltrágya, mikroelem hiányok megelőzésére és kezelésére javasolt 5–20 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Ferro vashiány megelőzésére, kezelésére,10–25 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

 


Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A Devrinol® 45 F a palántázott kultúrák gyomírtó szere, szinte minden magról kelő gyom ellen hetékony megoldást jelent.

Gyakorlati tanács: a szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, kelés előtt, illetve ősz- szel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóol- vadás után kell kijuttatni. Kertészeti kultúrákban az alkalmazás időpontja palántázás előtt 5–6 nappal, 2–4 cm mélyen a talajba bedolgozva vagy min. 5–10 mm esőztető öntözéssel belocsolva. Ültetvények esetében az őszi vagy kora tavaszi permetezés nyújtja a legjobb eredményt.

A Stomp® Super a zöldségnövények, gyümölcs és szőlő gyomirtó szere.

Gyakorlati tanács: kukorica, burgonya, lóbab, hagyma, gyökérzöldségek, zöldségek, borsó esetében kelés előtt vagy után, 2–3 leveles állapotban, gyümölcsösökben fakadás előtt kell kijuttatni.

A Glialka® Star a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer, amely környezetbarát glifozát formulációt tartalmat, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges időjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növekedésének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!Kapcsolódó termékek