szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágoskertek a balkonon

Sulyok Timea, 2010. ápr. 07.


Ilyenkor tavasszal minden zöldül, kikerülnek az első virágosládák is az ablakokba, erkélyekre. Természetesen, a balkon kínálta lehetőségek meglehetősen behatároltak, de itt is vonzó, érdekes lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy kerttel nem rendelkező lakásunkat díszesebbé varázsoljuk.

Virágoskertek a balkonon

Balkonunk, teraszunk kivirágoztatásánál két döntő szempontot kell figyelembe vennünk: a fény- és szélviszonyok, illetve a rendelkezésre álló hely. Továbbá el kell döntenünk, hogy az egynyári növényekre helyezzük a hangsúlyt, vagy az évelő fajtákat részesítjük előnyben. Kora tavasztól késő őszig színpompás virágok állnak rendelkezésünkre, hogy beültessük növényládáinkat, dézsáinkat. A balkonok égtájak szerinti csoportosítása megkönnyíti a növények kiválasztását. Természetesen a legideálisabb az árnyékmentes déli fekvés, de sok olyan növénycsoport van, amely szereti és tűri a félárnyékot vagy akár a teljes árnyékot is.

Napfényigényes növények, pl. a leander, a hibiszkusz - ezek átteleltetésre is szorulnak -, a hajnalka, a begónia, a muskátli, a záporvirág, a dália és dorottyavirág. Fényszegény helyre ajánlott növények: a tiszafa, az angyaltrombita, a futómuskátli, a sarkantyúka, a bohócvirág, a fukszia és a begónia.

 

Fontos, hogy milyen típusú edényt, dézsát vagy ámpolnát választunk, mert azok nem csak tartók, hanem egyben díszítőelemek is. Lehetnek, egyszerű műanyag edények, bár manapság már ebben a csoportban is sokféle szín és forma megtalálható. A műanyag minőségétől függ, hogy mennyire tartósak és főleg mennyire fagyállóak. A klasszikus cserép is örök sláger, az utóbbi időben a mediterrán hangulatú terrakotta edénycsaládok kerültek előtérbe, bár ezek nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak. Szépek a fadézsák, melyeknél ne felejtsük el megkérdezni, hogy kültéri használatra kezelték-e valamilyen védőszerrel. A választék néhány éve kibővült a fémedényekkel, amelyeknél fontos tudni, hogy védőréteggel kell kibélelni őket, nehogy a növényekre káros anyagok mosódjanak a virágföldbe.

A tartóedények egy másik válfaja az ámpolna, itt is rendkívül széles választékot találunk a természetes anyagoktól (nád, gyékény, fűzfa) a kombinált fém-műanyag változatokig. Igen nagy választékot kínálnak ebben a növénycsoportban is: ausztrál százszorszép, csüngő petúnia, legyezővirág, futómuskátli. A virágtartók kiválasztása egyéni ízlés dolga, de ne felejtsük el, a növények számára nem a külcsín, hanem az ültető-föld a legdöntőbb. Az ültető-edények kiválasztásánál fontos az edény alján lévő vízelvezető nyílás, melyen kifolyhat a felesleges öntözővíz, ezzel akadályozzuk meg a pangó víz kialakulását, a gyökerek elrothadását. A balkonládák különböző hosszúságban kaphatók. Mélységük a döntő (legalább 15 cm legyen), szélességük azért fontos, mert itt dől el, hogy egysoros vagy többsoros, esetleg összeültetett növényeket szeretnénk majdan.

Az, hogy milyen típusú földet, földkeveréket választunk, befolyásolja a növényválasztást, az esetleges növény-összeültetést. A savanyú kémhatású talajt kedveli például a hangarózsa, hortenzia, rododendron és az azálea. Az általános virágföldben magas a tőzeg aránya, mely jó víztartó képességű, alacsony sótartalmú. Hátránya, hogyha kiszárad, csak komoly vízbeeresztéssel lehet pótolni az elveszett folyadékot (pl. a cserepet teljesen vízbe kell meríteni órákon át). A kertészetekben, kertészeti áruházakban már lehet kapni kifejezettel balkonföldeket, muskátli- és petúniaföldet, melyek jelentősen megkönnyítik munkánkat. Forrás: www.epitinfo.hu 


Kapcsolódó cikk:

Titkok kertje


Kapcsolódó rovatok:
Lakberendezés
Kertészkedés
Könyvek
Webáruház

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!