szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágot az erkélyre!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 22.


Több emeletes, kert nélküli lakóházaknak csaknem egyetlen dísze a virágos erkély. Mielőtt azonban virágokkal díszítenénk balkonunkat, nézzünk jól körbe, milyen életfeltételeket tudunk biztosítani ott a növényeknek. A virágoknak ugyanis más-más igényük van a fényre, melegre, nedvességre.

Virágot az erkélyre!

Az sem közömbös, hogy a balkonunk északra vagy délre néz, hogy zárt, nyitott vagy huzatos. Az erkélyre magasabb növésű virágokat is ültethetünk, ez a déli oldalra néző helyeken előnyös, mert az erős nyári napsütésben árnyékot vethet az ablakra. Az erkély korlátja mentén, inkább alacsony, hosszú ideig virágzó növényeket ültessünk keskeny faládákba. Az erkély falának színét is figyelembe kell venni. Lehetőleg elütő színű virágokat válasszunk ki.


Nemcsak az erkély korlátja mellé és az alapzatra tehetünk virágos ládákat, cserepeket, hanem a falra is. Szépen mutat a különféle alakú (keskeny, hosszú vagy kör alakú) virágtartó, ami kivájt fatömbből, bambuszból készül, vagy az üzletben kapható kerámia virágtartók.

 

A virágtartók kezelése egyszerű. Rendszeresen öntözzük benne a virágokat, napjában egyszer, ha azonban naposabb, melegebb a balkonunk, akkor napjában kétszer (reggel és este) is meg kell a virágokat öntözni. A ládák aljára tegyünk fóliát, hogy öntözéskor a víz ne csurogjon le. A fóliára szórjunk néhány cm kavicsot vagy törmelék követ, így a vízfelesleg átszivárog a fóliára, nincs a föld állandóan vízben, ezáltal nem savanyodik meg. A kavics fölé szórjunk földet, amely legalább 15 cm legyen, a hosszabb szárú növényeknek még több földre van szükségük. Kúszónövények esetében a faládákra keretet, különféle rámát is készíthetünk, amire felfuttatjuk a növényt. A keskeny ládákat az erkély korlátjához erősítjük, és hasonlóan készítjük elő a földet a növényeknek.


A nyári hónapokban sok szép virág közül választhatunk. Napos erkélyen általában jól fejlődnek a muskátlifélék. Különféle színekben pompáznak, hosszú heteken át. A muskátli nem túlságosan igényes növény, a szeles oldalon is szépen virít.

 

A petúnia szintén közkedvelt virág, sok-sok balkon dísze. Különféle színű a virága, kora nyártól késő őszig virágzik. Egynyári növény, elvirágzás után mással ültessük be a helyét.
A begónia is hálás virág a balkonon. Élénkzöld levelei és rózsaszín, piros virágai kellemes színfoltként hatnak. Huzatosabb, széltől nem védett erkélyeken is jól nevelhető.
Sokan kedvelik a körömvirágot is szép sárga színéért. Vannak, akik a lila színű árvácskákat részesítik előnybe. A körömvirág és az árvácska közé ültethetünk lobéliát, fehér virágával szép összhangot alkot balkonunkon.


Árnyékos erkélyek kedvelt növénye a fukszia és a zöldike. A fukszia tavasztól őszig virít, hálás növény, fehér vagy piros virága van. A zöldike az egyik legigénytelenebb növények egyike. Csupán arra van szüksége, hogy a szabadban, tehát levegős helyen legyen. Az árnyékosabb balkonra természetesen ültethetünk muskátlit, petúniát és begóniát is. Minél többféle virágot ültetünk ki, annál élénkebb színfolt lesz az erkélyünkön. 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia