szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágpor, a folyékony arany

Sulyok József, 2008. márc. 24.


Csodálatos, szép élmény a kaptárak bejáratánál megfigyelni, amint a pici méhek lábain sárgán feketén, vörösen, kékesen, zöldesen virító virágporszemcsék megcsillannak a napfényben.

Virágpor, a folyékony arany

Kora tavasztól késő őszig szedik, hordják rendületlenül a fiasítás nélkülözhetetlen táplálékát. Egy jobb család évente 40-50 kg virágport is begyűjthet. A nektár, virágpor után kutató méhek – anélkül, hogy kártokoznának a virágnak - megporozzák a növényt, elősegítve a hatékonyabb gyümölcstermelést.

Megfigyelték, hogy a növények 4/5-ét a méhek látogatják, s egyik virágról a másikra szállva, nagy szorgalommal dolgoznak. A virágpor nem csak a viaszsejtekben fejlődő álcák etetésére szolgál. Az őket dajkáló és a mézfeldolgozással foglakozó méhek tápláléka is. A méhek hűségesek virághoz, színhez, helyhez, amíg ott, s azon van elegendő nektár, virágpor. Addig visszajárnak böngészni. Az emberiség is rájött, hogy a virágpor szintén hasznosítható a gyógyszeriparban, a kozmetikaiparban, és étkezésben, ezért a méhek lábára gyűjtött virágport elszedő berendezéssel a méhész tálcára szedi, gyűjti, szárítja, osztályozza, csomagolja, és jó áron eladja. A méhek ősszel, a beteleléskor több virágport fogyasztanak, hogy a telet a testükben lévő „bödönökből” felhasznált tápanyaggal átvészeljék. Minél több tartalék virágport fogyasztanak a méhek, annál hosszabb lesz életük tavasszal, s így az újesztendőre erős családdal kezdhetik meg a „folyékony arany,” a méz gyűjtését. 

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!