szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágsziromba borult konyha

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 16.


A virágszirmok elbűvölnek szépségükkel, illatukkal, ízűkkel.

De nézzük, hogy milyen fajok alkalmasak?

Virágsziromba borult konyha

Sok növény ehető, de nem mindegyik. Ahhoz, hogy valaki maga szedjen ehető virágokat, alapfeltétel az alapos növényismeret. Aki nem biztos a dolgában, inkább vásárolja meg a virágokat a sütéshez, főzéshez.

Három virágcsoportot különböztethetünk meg:

A jellegzetes virágok egyedi ízzel és illattal rendelkezzenek. Ezek közé tartozik a az ibolya, a rózsa, jázmin, orgona és a levendula.

Aztán ott vannak azok a virágok, amelyeknek van íze, de alig van illata, mint pl. a borsosan csípős sarkantyúka vagy a savanykás mindig-nyíló begónia.

A harmadik csoport az optikai hatásról gondoskodik. Ezeknek kevésbé intenzív az ízük, de szépen lehet velük dekorálni, ilyen pl. a búzavirág.

Mire figyeljünk oda?

Elsősorban arra, hogy a virág ne legyen permetezve. Távolítsuk el a szárát, a csészeleveleket, a porzókat és a bibét. A rózsánál a virág aljáról a keserű vackot is szedjük le. Adagolásnál legyünk óvatosak, salátához elég egy rózsavirág, lekvárnak 1 kg gyümölcshöz elég 3-4 illatos rózsa. Minél frissebb a virág, annál erőteljesebb az íze is.

Fontos a szedési időpont is. A levendula virágát olaj és ecet készítéséhez bimbós állapotban kell leszedni, viszont ha tisztán akarjuk megenni, akkor kinyílva finomabb.

Hogyan hozzunk létre egy otthoni ehető virágkertet?

Az a legjobb, ha különböző időpontban virágzó növényeket választunk. A szezont az ibolya, kankalin, tulipán, nefelejcs vagy a magnólia nyithatja.

Nyáron virágoznak az illatos rózsák, a lángvirág, sásliliom, levendula, mindig-nyíló begónia, körömvirág és a fűszernövények.

Őszire ültessünk dáliát és krizantémot. A kertből szedett virágok a legfrissebbek. Az éppen kinyíló virágok aromája délelőtt a legerősebb, miután a harmat felszáradt róluk, és mielőtt a napsütés túl erőssé válik.

A nyáron megszárított virág egész évben használható a konyhában, de csak óvatosan, az adagokat felezzük meg.

A kedvencek közé tartozik az ibolya, a rózsa és a levendula.

Az ibolya nem hiányozhat a virágkonyhából. Lehet pl. kandírozni. Ehhez a virágot minden oldalán vékonyan megkenjük tojásfehérjével, kristálycukrot szórunk rá, és a fölösleges cukrot lerázzuk róla. Konyhai rácsra helyezve a meleg konyhában kb. 2-3 órán át hagyjuk száradni.

A rózsa konyhai felhasználásának ötlete régi hagyományra tekint vissza. Nagyon jól illenek piros gyümölcsökhöz, salátához, rizses, joghurtos ételekhez, valamint a báránynak, halnak és zöldségeknek is kellemes ízt adnak.

A levendula a fűszeres aromájával ideális szószok, egytálételek ízesítésére, valamint bárány és szárnyas húsokhoz. Nagyon finom kecskesajttal és mézzel. A levendula édességekben, süteményekben és italokban is nagyon kedvelt. 

Kapcsolódó cikk: 15 tipp a szép házért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!