szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágszüret a nebáncsvirággal

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 05.


Árnyékos helyen derül ki igazán, hogy mire képes a törpe nebáncsvirág és a nagyvirágú változata. Ládában, cserépben vagy ágyásban egyaránt elbűvöl virágáradatával.

Virágszüret a nebáncsvirággal

Ismerjük az érdemeit, mégis mindig meglep a törpe nebáncsvirág, amely májustól az első fagyokig virágzik, miközben egyre több virágot ont. Ez a nyári virág jól érzi magát árnyékban is, így azok a növények közé tartozik, amelyekkel megszüntethetjük a problémásabb helyeket.

A törpe nebáncsvirághoz hasonló fajtagazdagságot mutat az új-guineai nebáncsvirág is, melynek nem csak a virága nagyobb, hanem az elhegyesedő leve is.

Ami a helyigényt és a virágzását illeti, a két csoport nem különbözik egymástól. Mindkettő gazdagon virágzik, narancssárga, rózsaszín, fehér, piros, illetve sokféle ibolyakék színben. Egyes fajtáknál szép kontrasztot ad a sötét színű lomb. Mindkét csoportban vannak olyan fajták, amelyek napos helyen hozzák a csúcsformájukat.

A színpompás nebáncsvirág mellett kísérőként jól mutatnak a levéldísznövények, mint pl. a sás vagy a tűzgyöngyvirág. Jellegzetes társa a fukszia és a begónia. De a nyári virág egyedül is szépen mutat. Az ágyásban főként az új-guineai nebáncsvirág nyújt pompás látványt. Ültessünk bíbor vagy sötétpiros fajtákat szegélyágyás szélére.

Vásárláskor erős példányokat válasszunk, amelyeknek egészségesek a levelei és a virágzat is alakulóban van. Mindkét nebáncsvirág gondozása egyszerű. Ideális számukra a világos árnyék, sötét helyen kevesebb lesz a virág. A talaja legyen laza, humuszos, legyen mindig mérsékelten nedves, a kiszáradás ugyanis ártalmas, mint a pangó víz is.

A nagyvirágú változat érzékeny a magas só-koncentrációra, ezért hosszú hatóidejű műtrágya helyett inkább hetente tápoldatozzuk.
A törpe nebáncsvirágnál elég kéthetente pótolni a tápanyagot. A nagyvirágú nebáncsvirágot időnként takarítsuk ki.

Harmonikus lesz az összhang, ha a nagyvirágú nebáncsvirágot halvány rózsaszín virágú bakopával és filigrán levelű sással egészítjük ki. Jellegzetes az öt lapos szétterülő sziromlevéllel rendelkező virág. A ’Sunpatiens’ sorozathoz tartozó nagyvirágú nebáncsvirág bokros növésű, az ágyásba kiültetve akár egy méter magasra is megnő.

A teltvirágú fajták miniatűr rózsára emlékeztetnek. A palántákat magunk is előnevelhetjük, márciusban elvetett magról.

Kapcsolódó cikk: 8+1 érdekesség a szamócáról

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia