szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágzó árnyékolók

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 01.


A nyár a kertben a legszebb. Ilyenkor minden dúsan zöldell, virágok nyílnak, méhek döngicsélnek. Valamint erősen tűz a nap. Ez ellen a legtöbb esetben napernyővel vagy pavilonnal szoktunk védekezni. Ez tökéletes megoldás, abban az esetben, ha nem folyamatos árnyékra van szükségünk.

Virágzó árnyékolók

Ilyenkor ugyanis a szövetek megbarnulnak, szakadnak, ha pedig minden nap leszedjük, és újra kitesszük, akkor pedig sok munkát igényel.Azoknak, akik nem akarják ezzel a tortúrával tölteni a napjaik egy részét, tökéletes és nem utolsó sorban gyönyörű megoldást jelentenek a természetes árnyékolók. Igaz, a fák lombkoronája is betölti ezt a funkciót, de nem tudjuk úgy alakítani, ahogyan az nekünk a legjobb lenne. Használjunk inkább kerti, dús növekedésű futónövényeket, és az árnyékon felül virágpompával is megörvendeztetnek minket.

 

Legnépszerűbbek

 

A leggyakrabban ültetett futónövények között találkozhatunk a lila akáccal. Nem véletlen, hiszen egy igénytelen fajtáról van szó, mely nagyon gyorsan nő. Erős támasztékot igényel, mivel a szára fássá válik, utána azonban gyakorlatilag bármire felkapaszkodik. Gyönyörű dísze lehet a házfalnak is, de ácsolt, hézagos verandatetőt, vagy apácarácsot is befuttathatunk vele. A 2. évtől kezdve, ha megfelelően ápoltuk és visszametszettük, lecsüngő, lila virágok egész tengerével örvendeztet meg bennünket.


Egy másik nagy kedvenc, a kúszó clematis. Trópusi növényről van szó, és bár létezik télálló változata is, nem árt jól bebugyolálni, vagy ha megoltható, a hideg időszakra bevinni. Gyors növekedésű fajta, mely a tavaszi metszéstől kissé lelassul. Mégse hagyjuk ki ezt a műveletet, valamint a 2 hetente tápoldatozást, ugyanis ekkor nyár elejétől őszig folyamatosan bontja 15 cm-es színpompás virágait.

 

Különlegesek

 

Egy igazi királynő a kúszó hortenzia. Lombhullató nővény ahhoz, hogy szépen fejlődjön erős támasztékra van szüksége. Fehér, csipkés virágai júniusban nyílnak, maga a hortenzia pedig körülményektől függően akár 24m-es hosszúságot is elérheti. Bár lassú növekedésű növény, megéri az erőfeszítéseket, hiszen amikor kiülünk este a kertbe, egy fonott karosszékbe, a labda nagyságú virágok látványa pótolhatatlan.


A nagyvirágú hajnalkát kifejezetten olyan kertimádóknak érdemes ültetni, akik a tyúkokkal kelnek. A gyönyörű 8-10 cm-es kék, vagy fehér virágait ugyanis csak a reggeli órákban mutogatja teljes pompájukban, azután összecsukja azokat. Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk őket dél körül is, de ehhez erősen felhős idő kell. Az átültetést rosszul viseli, ezért válasszunk neki állandó helyet a kertünkben, cserébe gyorsan és sűrűn befutja az árnyékolni kívánt területet.

 

Faluhelyről

 

Ha olyan növényt szeretnék ültetni, aminek tradicionálisan szerepet szántak nagyapáink is, akkor választhatjuk a lopótököt. Virágai nem olyan jellegzetesek, termése azonban biztosan hangulatos látványt nyújt majd. Erős támasztékra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Ha kreatívak vagyunk, a termések szárát rögzíthetjük egy általunk kitalált alakban, így akár „csüngő flamingókat” is elérhetünk.


Kellemeset a hasznossal alapon biztosan nem fogunk csalódni a díszbabban. Amellett, hogy nagyon gyorsan nő, virágai is csodaszép látványt nyújtanak. Ha pedig már csak a levelei jelentik díszét, még mindig szüretelhetjük és fogyaszthatjuk.
 

Kapcsolódó cikk:

A tavaszt jelző növények

A leander vagy babérrózsa

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!