szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágzó cserepes növények

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 30.


Sok bosszúságot okoz, hogy a télen kapott vagy vásárolt cserepes ciklámen, hortenzia, primula a lakásban rövid idő alatt tönkremegy. Tudnunk kell, hogy a növényeket a kertészetben világos, 14-16 fokos, párás helyen nevelik.

Virágzó cserepes növények

Lakásunkban rendszerint ennél melegebb van, ezért a fűtőtesttől legtávolabbi helyre, esetleg a két ablak között helyezzük el őket, hogy hosszú ideig megmaradjanak. Kezelésüknél óvakodjunk a kiszáradástól és a túlöntözéstől, mindkettő káros.

 

A cikláment virágzás után tartsuk szárazon, augusztusban kezdjük ismét öntözni, hogy virágaival megörvendeztessen. A primula félárnyékos helyen folyamatosan virágzik. A hortenziát elvirágzás után a szabadba ültethetjük, ahol június-júliusban évről évre a virágok tömegét hozza. Az említett növények a meszet nem tűrik, ezt a víznél, talajnál vegyük figyelembe.

 

Itt kell megemlítenünk a fokföldi ibolyát. Ennek egész éven át folyamatosan nyílnak a változattól függően lila, fehér, kék, rózsaszín virágai, ha világos, de nem napos helyen tartjuk. Csak a földet öntözzük, a levelet ne érje víz. Télen 17-21 fokot igényel.

 

Sokan panaszkodnak, hogy a kálájuk (cala) nem nyílik. Elvirágzás után fokozatos vízelvonással visszahúzódásra késztetjük, majd félárnyékos helyen (erkélyen, kertben) 6-8 hétig szárazon pihentetjük. Ezután a cserépből kiszedjük, szétosztjuk és jó tápdús, lehetőleg marhatrágyás földbe visszaültetjük. Lassú növésű, kb. 4-5 hónap alatt virágzik, ekkor alacsony, 13-14 fokos hőmérsékletet igényel. Melegebb helyen ellepik a levéltetvek.

 

Hasonló panasz gyakori az amarillisz nevelésénél is. Amint a tölcsér alakú piros-fehér virágok lehullanak, az öntözést hagyjuk abba, s legalább 3 hónapig tartsuk szárazon. Amikor virágoztatni akarjuk, a föld felső rétegét tápdús földdel kicseréljük, egyszer alaposan megöntözzük és meleg helyre állítva mindaddig szárazon tartjuk, amíg a hagyma oldalán a virágszár meg nem jelenik.

 

Ekkor vízbe állítva jól átáztatjuk a földet, és most már rendszeresen adagoljuk a vizet, aminek hatására a hagyma csúcsából a levelek is fejlődésnek indulnak. Munkánk csak akkor lesz sikeres, ha a hagyma felső harmada a talajból kilátszik. Ily módon 8-10 évig virágoztatható.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia