szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágzó Magyarország

Megyeri Szabolcs, 2011. márc. 18.


Utcafrontjaink, és utcai ágyásaink állapota társadalmunk lelkiállapotának horizontális manifesztációja. Csak egy tükör. Ha nem tetszik a látott kép, nem a tükör a hibás.

Virágzó Magyarország

Az elmúlt rendszer számomra egyik legfájóbb öröksége, az önálló ténykedések, az önálló kezdeményezések visszaszorulása, és elsorvadása volt. Ami mindenkié, az valójában senkié érzése beleégett minden generáció lelkébe.


A lakótelepi közös terek, az utcafrontok, a szeméttel és firkákkal teli megállók mintha egy üzenőfalként működött volna, melyen az egyszerű ember – mivel máshol nem tudta, nem merte – közölte romboló módon a rendszerrel szembeni érzéseit. Igen ám, de egyszer csak „visszakaptuk” szabadságunkat. Az elmúlt 20 évben a rendszerváltás óta, azonban mégsem jött el a Nyugat – Európában látott világ. Hazajövünk, Ausztriából, Dél – Németországból, és felsóhajtunk: nálunk miért nem lehet ilyen? Miért inkább balkáni elemeket hordoz oly sok utcafrontunk, erkélyeinken elromlott porszívók, rozsdás partvis nyelek, kiszuperált lim-lomok. Az utcafrontokon kutyapiszok, üvegszilánk, tövestül kitépett cserjék torzói. Ennek azonban nem kellene így lennie.
 

 

Mi a gerillakertészkedés?


Az az országkép, utcakép, ami most fogadja a hazaérkezőket, a nézelődő turistákat, vagy éppen a most születő generációkat, csupán egy valami választja el a Virágzó Magyarország szcenáriójától. Nem is valami, hanem valaki:


Te


Ha mindenki csak a saját előkertjét, erkélyét, utcafrontját teszi rendbe, és gondozza, az egész ország látképe meg fog változni. Nem szabad az önkormányzatra, vagy valamely elképzelt felsőbb hatalomra várnunk.

 

Mi nem a gerillakertészkedés?


Pontosabban, mi az, ami teljesen értelmetlen. Például, amikor egy külföldi sötétzöld aktivista, kamerák kereszttüzében szponzorok pénzét szórva ideutazik, majd látványtechnika, és showelemek kíséretében feltép egy térkövet a járókelők útjában a Ferenciek terén, és beleültet egy egynyári virágot. Ez a kertészkedés megcsúfolása, az ép elméjű gondolkodás vége, az öncélú magamutogatás, mely álságos zöld jelmezbe van csupán bujtatva. Értelme kizárólag a hosszú távú, utcaszépítésnek van. Ahol, aki ültet, az gondoz is, éveken keresztül, és folyamatosan figyelemmel kisérve az otthona körüli közös területet. Szintén értelmetlen, amikor különböző magukkal mit kezdeni nem tudó platformok, vagy esetleg politikai pártok rendeznek „zöldítő” akciókat, persze kizárólag akkor, ha ott a sajtó. Idén például tavasszal egy ilyen szervezet a villamos sínek közé ültetett Diffenbachiát…


Mit tenne, ha Önön múlna a Virágzó Magyarország?


Mert Önön múlik. Azon a portán, amin Ön él. Azon az utcafronton ahol naponta eljár, amin keresztül mindennap hazamegy. Igen, a Virágzó Magyarország sikere, most Magán áll: az Ön utcáján múlik. Azon a kerületen, azon a községen múlik, amihez Önnek köze van.

 

 

Egy dolog megváltoztatásával minden megváltozik


Legyen Ön községe, utcája kondenzációs magja! Valakinek el kell kezdenie. Kezdje el Ön, még ezen a hétvégén! A pillangóhatás vagy más néven pillangóeffektus kifejezés, egy összefoglaló elmélet a káoszelméletben. Az alapja, hogy bizonyos dinamikus rendszerekben egy adott ponton belépő legkisebb változás, vagy újszerű esemény a kezdeti állapothoz képest jelentősen megváltoztathatják a rendszer hosszú távú működését. Tehát aki elsőként söpri össze a szemetet a portája előtti részen, aki először ültet virágokat, azt valószínűleg kinevetik majd. De előbb – utóbb az fogja kényelmetlenül, érzi magát, aki nem tart rendet saját előkertjében, utcafrontján.

 

Végre egy játék, amelyben mindenki nyer


 

Csatlakozz a Virágzó Magyarország lélegzetelállító programjához


A Virágzó Magyarország egy olyan program, melynek nulla a költségvetési igénye. Nincsenek vesztesek, csak nyertesek. Egyszerűen, csak lépésről, lépésre.

 

 

A Virágzó Magyarország küldetése


Ahhoz, hogy az országban, a legkisebb falvaktól kezdve, a legforgalmasabb belvárosi utcákon át a tetőkertekig mindenhol tisztaság legyen, virágzó, pompázó dús növényzet szerezzen örömet az arra járók, ott élők számára, elsősorban a fejekben és szívekben kell előbb rendet tenni.

Tudatosítani kell magunkban, hogy a lakásunk nem ér véget a bejárati ajtónál, ahhoz, hogy valódi otthon váljék belőle, az erkélyünket, teraszainkat, kertünket, és igen a kerítésen túl a közös területeinket is ápolnunk és gondoznunk kell.


Az én küldetésem, hogy megmutassam, a szép és hasznos kertekhez, dúsan virágzó erkélyekhez, utcánkban elültetett kis facsemetéhez elsősorban nem pénz kell. Nem szabad másokra várnunk. Magunknak kell kezünkbe vennünk közvetlen környezetünket, a csodát csak mi magunk tudjuk megteremteni!
Ezen az izgalmas úton kínálok Neked egy zöld fonalat, amit ha megfogsz, nem akarod többé elengedni. Utunkat mindenütt piros, sárga, kék, és fehér színek fogják szirmok formájában szegélyezni.

 

Kapcsolódó videó:
Íriszek és előkertek

 

Kapcsolódó cikk:

Lusták növényei

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!