szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Visszavágtunk az aranyvesszőnek!

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 24.


Ragyogó sárga virágdíszével az aranyfa vagy aranyvessző az egyik legkedveltebb tavaszi virágbokor. Ahhoz, hogy a díszcserje megőrizze vitalitását, tanácsos minden évben megmetszeni, közvetlenül virágzás után.

Visszavágtunk az aranyvesszőnek!

Fiatalítás céljából, először tőből vágjunk ki néhányat a legöregebb ágak közül. Pótlásukra hamarosan új hajtások fejlődnek, amit gondosan megválasztott tápanyag-utánpótlással lehet serkenteni. Folyékony tápoldat vizes oldatának beöntözésével is tudjuk a növényünk vitalitását növelni, vagy használhatunk granulátum műtrágyát, amit sekélyen be kell dolgozni a talajba. Az utóbbi előnye, hogy a tarós hatásnak köszönhetően a tápanyag lassan bomlik le és a növénynek hosszú ideig biztosítja a tápelemeket felvételének lehetőségét.

Ezután következik a korona felső részében található, dúsan elágazó ágak eltávolítása. Az ágvágó ollót mindig közvetlenül egy előző évi oldalhajtás fölé helyezzük. Ezt a műveletet szokás „elterelésnek” is nevezni. Azokból az egyéves vesszőkből, amelyek közvetlenül a földből nőttek ki, hagyjunk meg hármat, a többit pedig vágjuk ki.Jó tudni: ha az aranyvessző ágait egyszerűen csak lerövidítjük körös-körül, akkor igaz ugyan, hogy koronarész kívül egyre sűrűbb lesz, azonban idővel a bokor belülről felkopaszodik. Viszont ha csak ősszel vagy télen kerítünk sort a metszésre, akkor a visszavágás során eltávolítjuk a már kialakult virágrügyek egy részét is, így a következő évben a bokor virágzása elmarad a megszokottól.

Ágvágó ollóval még a vastag ág is könnyebben eltávolítható. De hasznos lehet egy kézifűrész is. A legöregebb ágak egy részét tőből vágjuk ki. Ugyanez érvényes a túl sűrűn álló fiatal vesszőkre is.

Kapcsolódó cikk: Tavaszköszöntő vadvirágaink
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia