szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vízelvezetés, télen is!

Szépzöld, 2012. febr. 21.


Forrás: www.epitinfo.hu  Különösen a nagy mennyiségű csapadék lehullásakor, illetve a hóréteg elolvadása esetén kertünket ellepheti a víz, kárt okozva ezzel növényeinknek, kerti tárgyainknak, sőt házunknak is. Mivel a legtöbb épület környékén járda, vagy más, szilárd burkolat található, gondoskodnunk kell az ezek felületén felgyülemlett víz összegyűjtéséről és biztonságos elvezetéséről. Alábbi cikkünkben most ennek lehetőségeit mutatjuk be olvasóinknak.

Vízelvezetés, télen is!

Mint az minden ingatlan-tulajdonos számára ismert, a ház körüli területet, a teraszt és a járdákat tisztán kell tartani, télen pedig hó-és jégmentésíteni kell. Fontos ez a tevékenység azért is, mert a szinte teljesen vízzáró kő- vagy betonburkolaton olvadásnak induló, nagy tömegű hóréteg komoly eróziót okozhat a talajban, a ház falazatában, de magában a burkolat anyagában is. Ennek a folyamatnak a megelőzése érdekében szükség van – nem csak nyári zivatarok alkalmával – de a téli havazás utáni olvadáskor a víz elvezetésére szolgáló csatornák, folyókák beépítésére is. E kis, víz elvezetésére szolgáló csatornák alapvetően lehetnek fedettek, vagy nyitottak. Ez utóbbiak valójában burkolattal ellátott, kiépített kis árkok.


Nagy előnyük, hogy viszonylag egyszerűen és gyorsan, házilag is kiépíthetők, tisztántartásukra, javításukra nincs, vagy csak nagyon ritkán van szükség. Ezeket az árkokat elhelyezhetjük a burkolat anyagában is, de a járda, vagy a ház fala mellett is. Természetesen gondoskodnunk kell a megfelelő lejtésről is, amely 0,3-0,4 % -nál nagyobb legyen. A nyitott folyókákat egyszerű betonozással is kialakíthatjuk, de célszerűbb az előre legyártott beton-elemekből kirakni. A speciálisan, előre elkészített folyóka-elemek kiválóan alkalmazhatók bármilyen burkolaton, vagy annak mentén. A folyókákat mindig valamilyen víznyelő akna, vagy befogadó árkok felé vezetve telepítsük. A házak körül leginkább az úgynevezett kerti „mini” folyóka használatos, mely kis méretének köszönhetően a kerti járdák, utacskák, autófeljárók vízelvezetésére alkalmas.


A fedett folyókák – ahogy nevük is mutatja – a fent leírtakkal ellentétben – rácsos, ritkábban lukacsos fedéllel rendelkeznek. Ennek célja, hogy a vízelvezetés ne zavarja a közlekedést az ingatlan körül, sem gyalogosan, sem pedig járművel. Többféle anyagból készülhetnek, általában acélból, öntöttvasból, esetleg betonból, újabban valamilyen speciális polimerből. Itt is lehetőség van elemekből összeállítani az árkokat, így igény szerinti hosszúságú folyókát alíthatunk össze. A fedél általában horgonyzott acél, melynek egyes észei felemelhetők a könnyebb tisztítás érekében. A fedett folyókák esztétikusak és szinte észrevétlenek a burkolat síkjában, azonban eltömődésük esetén nehézkes a dugulás elhárítása.


A teljesen nyitott és a zárt fedelű folyókák között, „arany középutat” jelent az úgynevezett résfolyóka. Ezek a viszonylag keskeny kialakítású folyókaelemek erősebb szerkezetük révén elbírják a terhelést, anélkül, hogy fedelet kellene alkalmazni a tetejükön. Mindhárom folyóka-típus esetén az egyes vályúk egy-egy aknában futnak össze, melyeket végső soron csőhálózattal hozzá lehet kapcsolni a csatornához, vagy éppen a szivárogtató elemek segítségével a talajba szivárogtathatjuk a bennük felgyülemlett csapadékvizet.


Kapcsolódó cikk:

Trükkök a sárga csekkek ellen


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!