szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vizet a lakásba, kertbe!

Scheftsik Tamás, 2014. máj. 22.


A víz minden élet eredője, így egyáltalán nem véletlen, hogy az emberek úgy vonzódnak hozzá. Ki ne szeretne egy tó, vagy éppen a tenger partján élni, ha másért ne, akkor azért, hogy kiülhessen, és nézhesse a vizet, vagy hallgathassa a morajlását.

Vizet a lakásba, kertbe!
Kép: www.aquascapedesign.com.au

Sajnos a legtöbbünknek nem adatik meg a víz ilyen fokú közelsége, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes egészében le kell mondanunk az éltető folyadék kellemes, nyugtató jelenlétéről.

Csobogók és szökőkutak

Mind a kertben, mind pedig a lakásban nagyon mutatósak lehetnek a szökőkutak és a csobogók. A kisebb kivitelek mindkét esetben használhatóak, a nagyobbak értelem szerűen csak a kertre vonatkoztathatóak. Az azonban kétségtelen, hogy mindenképpen nyugalmat sugároznak.

A csobogók esetében rendszerint már készen meg lehet őket venni, és más dolgunk nincs is, mint vizet adni a rendszerhez, és áram alá helyezni. A kinti megoldások esetében ennél azért bonyolultabb a helyzet. Amellett hogy be kell szereznünk magát a kő, vagy műkő kutat, a víz forgatását, és az áramellátást is meg kell oldanunk. Ez pedig nagyságrendekkel megdobja a költségeket.

A csobogók között is akadnak olyanok, melyeket építtetni kell, de rendszerint – mivel jóval kisebbek a szökőkutaknál – elfogadható összegért megoldhatjuk. A hatás pedig tovább fokozható azzal, ha a csobogó egy kisebb kerti tóban fan felépítve. A kerti tavakba pedig – bár halak tartására a többség alkalmatlan – olyan szépségeket is nevelhetünk, mint a vízi jácint, vagy éppen a lótuszvirág.

Akvárium

A lakásban a víz leginkább egy akvárium formájában jelenthet meg, amivel sokan élnek is. ez nem is csoda, hiszen a halak, valamint a vízben szelíden lengedező növények látványa fantasztikusan nyugtatja az idegeket.

Tény, hogy egy termetesebb akvárium beszerzése és fenntartása nem egyszerű feladat, de sok esetben a kisebb kivitelekkel is nagyon jó eredményeket lehet elérni. Ebben az esetben is remekül működik az a térnyerési lehetőség, hogy tükörrel sokszorozzuk meg a víz felületét.

Az akváriumok talán egyetlen, mégis jelentős hátránya, hogy bizony törődést igényelnek, nem is annyira a víz, sokkal inkább a benne lévő élőlények, melyeket tisztítani, gondozni kell. Ez is lehet ugyan nyugtató, csak éppen időigényes.

Vízoszlop

Talán a legtökéletesebb megoldás azok számára, akik szeretnék vízzel feldobni a lakásukat, de sem takarítani nem szeretnék az adott tárgyat, sem pedig a csobogók jellegzetes hangját nem akarják hallgatni a nappaliban, vagy a hálóban. A 90’ évek körül hatalmas divat volt a lávalámpa és a buborékoló vízoszlop. Bár az őrület már lefutott, a víz nyugtató hatása miatt a vízoszlopok nem tűntek el teljesen. Ahhoz, hogy valóban mutatósak legyenek, jól el kell találni a helyüket, de mivel a működtetésükhöz gyakorlatilag csak egy konnektor kell, így ezzel nem lehetnek komoly gondjaink.

Kapcsolódó cikk:

Tegyünk a sötét lakás ellen!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!