szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vízi szépségek a lakásban – 4 átlátszó tipp

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 11.


A különleges növények különleges tartásmódot igényelnek. Nincs ez másképpen akkor sem, ha olyan szépségeket szeretnénk a lakáson, vagy a kerten belül tudni, amik rendszerint nem éppen ehhez a közeghez vannak hozzászokva.

 

Vízi szépségek a lakásban – 4 átlátszó tipp

Ettől függetlenül tarthatunk vízinövényeket, de oda kell figyelnünk, hogy az igényeiket kielégítsük, és emellett lehetőleg esztétikusak is legyenek, a tartóikkal együtt. Lássunk most néhány ötletet arra, hogyan is készítsünk helyet ezeknek a szépségeknek.

 

Akvárium

 

A vízinövények tartására a legegyszerűbb megoldás az, ha akváriumot tartunk. Ebben ugyanis nem csak a halak, hanem a vízi, és az alatti növények is nagyon jól érzik magukat. Ahhoz, hogy látványos lehessen a kert, mindenképpen tervezést igényel, és nem árt utánanézni annak sem, hogy milyen fajokat érdemes összeültetni.

 

Mielőtt a helyére állítjuk az akváriumot, arról is gondoskodjunk, hogy jól meg legyen világítva. Ellenkező esetben egyrészt nem növekednek, vagy akár el is halnak a benne lévő szépségek, ráadásul nem is annyira látványos a fények nélkül.

 

Üvegtál

 

Ha olyan növényeket szeretnénk tartani, amik igazán nem víz alattiak, akkor egy olya tárolási módszere lesz szükségünk, ami lehetővé teszi, hogy gyönyörködjünk a virágokban. Erre tökéletes lehet egy telefonasztalkára állított üvegtál. Ebbe olyan vízinövényt válasszunk, aminek a gyökérzete is látványos. A tálat töltsük meg apróbb – nagyobb kövekkel, akár színesekkel is – és ebbe ültessük a növényt.

 

Arra érdemes figyelni, hogy a tápozást itt sem felejthetjük el, csak itt közvetlenül a vízbe kerül az oldat. Arra is érdemes figyelni, hogy a tálat időről időre takarítani kell, mert bealgásodhat, koszos lehet az üveg, és úgy már nem éppen szép látvány. Erre használhatjuk azt az eszközt is, amit az akváriumok tisztántartásához lehet beszerezni (két mágneses lap, amit két oldalról az üveghez lehet fogatni).

 

Cserép

 

Ha nem szeretnénk az üveg tisztántartásával foglalkozni, akkor használjunk cserepet. Lapos, egyszerű tálba tehetünk vízi jácintot, vagy akár tündérrózsát is. Itt azonban már lehetőségünk nyílik arra is, hogy kombináljuk a növényeket. Ehhez szükségünk lesz egy nagyobb cserépre, laza sóderre, és egy erős, műanyag lapra (mondjuk hullámpalára).

 

A lapot tegyük a cserépbe úgy, hogy az lefelezze a teret. Az egyik oldalt töltsük meg termőföld és sóder keverékével, de ne egészen a tetejéig. Ebbe a földbe ültessünk olyan növényeket, amik rendszerint a tó sekély vizeiben nőnek. Az egész cserepet töltsük fel vízzel, és a föld nélküli részre tegyünk lebegő, virágzó szépségeket. A tápozásról ebben az esetben se feledkezzünk meg.

 

Madáritató

 

Ha a kertben szeretnénk vízinövényeket tartani, de nem akarunk egy egész tavat fenntartani, akkor válasszunk egy szép kő madáritatót. Ezt töltsük fel vízzel, és ebbe „ültessük” a növényeinket. Arra figyeljünk, hogy a tápozásnál csak olyan anyagokat használjunk, amik még véletlenül sem tehetnek kárt a madarakban. Ez igaz a növények kiválasztására is, lehetőleg ne a durván mérgező fajokat válasszuk.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!