szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vízigényes szépségeink

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 29.


Sajnos, sokszor kerülünk szembe egy komoly problémával a hobbykertészkedés során, ez pedig nem más, mint a túlzott szeretet és aggódás. Amikor hazaviszünk magunkkal egy-egy új lakót, akkor bizony nem szabad nagyon félteni őket. Ha megijedünk attól, hogy az első 1-2 hétben néhány levelét eldobja a növény, akkor könnyen az egyik leggyakoribb hibába eshetünk: attól való félelmünkben, hogy nem érzi jól magát a virág, nyakon öntjük egy jó adag vízzel, majd csalódottan konstatáljuk, hogy kirohadt a túlöntözés miatt.
De semmi gond, hiszen vannak olyan szépségek is, akik nem, hogy szeretik, hanem egyenesen igénylik, hogy folyamatosan sertepertéljünk körülöttük egy kis vízzel.
 

Vízigényes szépségeink

Vízipálma

 

Íme a tökéletes választás azok számára, akik a locsolókannával a kezükben járkálnak a lakásban. A vízipálma kifejezetten szereti a vizet, még akkor is, ha az pang a kaspójában. Sőt, azzal sincsen különösebb gondja, ha vázában neveljük, és csak egy kevés kapaszkodásra alkalmas, laza földet kap. Ha azonban mégis rendesen, földbe ültetve szeretnénk tartani, akkor tápanyagban gazdag, homokos talajt válasszunk. Ebben az esetben arra nagyon kell ügyelni, hogy mindig nedves legyen a talaj, az sem baj, ha több centis víz áll rajta. A vízipálma erősen párologtat, így a száraz levegőjű lakások ideális lakója lehet. Nálunk a közvetlen fény már erős, kárt tehet a növényben, így inkább félárnyékban neveljük.

 

Azálea

 

Azok, akik szeretik a virágpompát télen is a lakásban, biztosan próbálkoztak már az azáleával. Ez a gyönyörű törpecserje azonban az esetek többségében a levirágzás után elpusztul, egy sereg kétséget hagyva maga után. Pedig nem olyan ördöngösség a tartása, az azonban igaz, hogy ha hibázunk, azt bizony rosszul tűri. Az azáleák vízigénye is igen nagy, sajnos azonban ez nem azt jelenti, hogy csak úgy öntözhetjük őket. A vezetékes víz ugyanis nem tesz jót nekik, hatására bizony rövid idő alatt tönkremennek. Ahhoz, hogy hossza életben tarthassuk mésztelenített, vagy állott vízzel kell öntözni úgy, hogy a talaja mindig nedves legyen. Ha nem feledkezünk meg az öntözésről, és nem dobjuk ki a növény a virágzás után, akkor hosszú évekig is gyönyörködhetünk a szépségében.

 

Angyaltrombita

 

Ezt az impozáns növényt egyre többen tartják, hiszen fantasztikusan néz ki, és az akár 40 cm-es virágoknak bódító illata van. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy ennek a szépségnek minden része mérgező, így a kicsi gyerek jobb, ha nem érik el. Cserépben és szabad földben is remekül nevelhető, ám a téli fagyokat zárt helyen viseli csak el. És persze az öntözés. Az angyaltrombita vízigénye magas, nyáron, amikor virágzik akkor a napi 2 öntözést is szívesen veszi. A téli időszakban természetesen mérsékelni kell a vizet, hiszen ilyenkor a növény pihen, nem fejlődik. Ha az elnyílt virágokat lecsipkedjük, akkor hosszan és illatosan fog pompázni az erkélyen vagy a kertben.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia