szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vízre váró növények

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 14.


A növények a vizet a tápanyagok felvételére, szállítására, testük felépítése és hőszabályozására használják fel. Az optimális vízmennyiség biztosítása a növények ápolásának talán legnehezebb feladata. 

Vízre váró növények

Nem véletlen, hogy leggyakrabban a feltett kérdés ez: Milyen gyakran kell öntöznünk? Otthonunkban csak mi, ott élők figyelhetjük és ismerhetjük meg a környezeti adottságokat. Ezt a virágboltos, akiknek a kérdéseinket feltesszük, nem tudja helyettünk, tehát a megoldást sem várhatjuk el tőle. A kijuttatott víz mértéke függ az adott hely környezeti viszonyától és a növény nagyságától is. Meleg szobában vagy a fűtőtest közelében elhelyezett növényeket sokkal gyakrabban öntözzük, mint a hidegebb helyen lévőket.

Nyáron a forró napokon sokkal több vizet szükséges felvenniük a növényeinknek, mint hűvösebb időben vagy télen. A téli nyugalomba vonult növények alig igényelnek öntözést. A frissen átültetett növényeket csak mérsékelten öntözzük. Tudnunk kell azt is, hogy az agyagcserép a felesleges vizet képes felszívni és elpárologtatni, addig a műanyag cserép erre nem képes. Mindkét típusú cserépben szép növényeket ültethetünk, ha nem rutinból öntözzünk, hanem odafigyelve, az egyes egyedek talaját egyenként megvizsgálva döntünk a víz mennyiségéről.

Sokféle virágföld kapható a kereskedelemben, a tőzeges keverékek hamarabb kiszáradnak, mint a nehezebb típusok. Ha néha kiszárad a földlabda, a növényt cserepestől állítsuk pár percre a vízbe, hiszen hiába locsoljuk, ha a réseken át kiszalad a víz a cserépből. A tapasztalatok szerint azonban a legtöbb baleset nem a kiszáradásból, hanem a túlöntözésből fakad. Mikor a növény gyökere felmondja a szolgálatot a pangó víz miatt, a felső részek ugyanúgy hervadnak, mintha kiszáradt volna. Megesik, hogy látva a hervadó növényt, még alaposabban meglocsoljuk, mint annak előtte.

A szemmagasság fölé helyezett növények alátétjére nem látunk rá, ezeket bizony szükséges székre, létrára felállva ellenőrizni. Manapság szebbnél szebb kaspóba helyezett növények vannak a legnagyobb veszélyben. A legtöbb kaspó nincs kilyukasztva, s mivel fentről nem lehet rálátni, alul felgyülemlik a pangó víz.

Ellenőrizni kell a talaj állapotát. Könnyű módszer, ha megemeljük a növényt, és a súlyából érezzük, mennyire nedves vagy száraz a földlabda. Készíthetünk egy hegyes, sima felületű mérő-rudacskát is, ezt a cserép aljáig történő leszúrás után ellenőrizhetjük. Ha pangó víz van az edényben, a rudacska vége csillogó sáros, nedves lesz. Ennek szagából pedig egyértelműen megtudhatjuk, van-e probléma a gyökerekkel. A víz keménységére a savanyú talajt kedvelő növényeknél (pl. orchideák, broméliák) kell különösen figyelni, mivel ezek nem bírják a nagy mésztartalmú kemény vizet. 

Kapcsolódó cikk: Mindent viszb a levendulafürdő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!