szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vörös fokföldirekettye a gyomor gyógyítója

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 18.


Más néven rooibos vagy vörös bokor, a pillangósvirágúak családjába tartozó tövises félcserje. Első alkalommal a 18. században említi egy botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű italt készítenek.

Vörös fokföldirekettye a gyomor gyógyítója

A vörösbokor-teát egy orosz üzletember indította útjára 1904-ben. A 30-as évektől már ültetvényeken termesztik Dél-Afrikában. A Cédrus-hegységben élnek őshonos példányai.

A Aspalathus linearis 1-1,5 méter magas, hosszú és hajlékony ágai apró, tűlevelekhez hasonló vékony levelekkel borítottak.

Levele csokros, hegyes élű, selymes szőrű. Virágai sárgásból vörösbe átmenő színűek, a családra jellemzően pillangóhoz hasonlóak. Termése vastag héjú, kemény magvakkal telt hüvelytermés. Teája fermentálás előtt zöld színű, a feldolgozásnak köszönhetően kapja szép piros színét és sajátos aromáját.

A cserje legtisztább részét, a tűszerű leveleit és finom szárvégeit gyűjtik. A drog édeskés ízű és szagtalan. Egyes források szerint túlzott fogyasztása, (napi 1,5 liternél több) enyhe bélrendszeri panaszokat okozhat.

Kémiai alkotó része: flavonoidok, nyomelemek (réz, kálium, cink, vas), egyéb ásványi anyagok. Koffeint és teint nem tartalmaz.

A tea flavonoidjainak köszönhetően antioxidáns, sejtvédő hatású. Védi a sejteket a szervezetben képződő szabad gyökök támadásától. Semlegesítik a káros anyagokat, megteremtik a sejten belüli egyensúlyt. Elengedhetetlen a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, oldja a bélizomzat görcseit, antiallergén, hangulatjavító, feszültségoldó. Ásványi-anyag tartalma előnyösen hat a csontozat fejlődésére, fogakra, az idegrendszerre, a bőrre.

A tea készítéséhez ne használjunk kb. 60 foknál melegebb vizet. Fejfájás, alvászavar, ingerlékenység, álmatlanság, depresszió estén, gyomor és emésztési problémák, hányinger, gyomorfekély, székrekedés ellen, gyermekeknél gyomorgörcs csillapítására, allergiás tünetek kezelésére fogyaszthatjuk.

Ihatjuk akkor is, ha nincs semmiféle panaszunk, mert finom, édeskés, gyümölcsös ízű, mellékhatás nincs. A vörös tea ideális ébresztő ital reggel, napközben oltja a szomjunkat, este hozzásegít a nyugodt alváshoz.

Kapcsolódó cikk:

Így készíts egészséges gyümölcslevet!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!