szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

yukka szaporítása

Szabó János     3 245 napja     2948 megtekintés
Több éves, állandóan szobában nevelt yukkámat idén nyáron először kitettem a csak korán reggel napsütötte erkélyre és hatalmasat nőtt. Feltűnően megvastagodott mind a két szára, a levelei méregzöldek, a csúcshajtások új levelei úgy merednek az ég felé akár a lándzsák.Elérték a 3 méter magasságot és úgy 80 cm magasan mindkét ágon egészséges oldalhajtások nőttek. Impozáns jelenség,de meglehetősen nagy már egy lakásban. Arra gondoltam, hogy az új hajtások fölött néhány cm-rel elvágom és a levágott félig fás részből egy-egy kb.60 cm-es darabot vízben meggyökereztetek, aztán kiültetem./Csináltam már ilyet,akkor sikerült/. Kérdésem:mikor csináljam, most vagy várjak tavaszig? És a levelek maradjanak a hajtatott szárakon? Válaszukat előre is köszönöm!
0
0
szavazat


7 HozzászólásKutnyik Mátyás
2022. ápr. 24. (230 napja)
Tisztelt Szabó János!
Két éve, egy három éve szabadba ültetett yucca rigida februárban ki rohadt mert sok csapadékot kapott. Alsó részét levágtam, meghámoztam tíz cm hosszan és be kentem gyökereztető hormonnal és cserép be ültettem. Egy év elteltével ki szedtem mert romlott az állapota megint meg vágtam az alját de most be kentem gomba ölővel, hagytam vagy öt napik utána hormonnal kezeltem és tiszta virágföldbe ültettem. A cserép aljába 5 cm magasan nagyobb méretű kavicsok vannak hogy a víz ne álljon meg. Három hónap után se látok javulást. Mitt csinálok rosszul?
Kattintson a képre a nagyításhoz
palineandi
2014. jan. 29. (3 236 napja)
Kedves Szabó János!
Nekem is van jukkám és én úgy szoktam szaporítani hogy tavasszal ki viszem és árnyékos részre ki ültetem szabad földbe. És le vágom az egyik ágát és amit utána sebkezelővel be gyógyítom a friss sebet. És ősszel már gyökeresen veszem ki a földből. Ezek a jukkák fagytűrők mert én -5 c ig fagytűrők.
Freejoco
2014. jan. 26. (3 239 napja)
Tisztelt Sz. János!Alapvető tévedés,hogy a jukkának melegre van szüksége,hiszen az é.-amerikai hideg sivatagok lakója,ahol igaz forróságot, de akár fagyot is túl kell élnie.Az én tapasztalatom is ezt bizonyítja:kora tavasztól késő őszig kinn a szabadban érzik az én jukkáim jól magukat,ősszel kisebb fagyokat is simán veszik,télen pedig hűvös ,0-10 Celsius fokon tartom őket alig öntözve,így nem kókad a levele le és tavasszal készségesen hajt. Persze a naphoz szoktatni kell,mint bármelyik bent teleltetett dézsás növényt,szaporítani vízben én is szoktam,de laza földben is készségesen gyökerezik,csak leválasztás után egy kicsit be kell szárítani.Egyébként a jukka egy hihetetlen igénytelen ,strapabíró növény.Sok sikert és örömet hozzá!
Szabó János
2014. jan. 23. (3 242 napja)
Tisztelt szakértő! Türelmetlenül várom a válaszát az első hozzászólásomban feltett kérdésekre.Sőt még ki is egészítem eggyel: most már a kép ismeretében/is/ egyáltalán jó gondolat a csonkítás /és a vízben hajtatás/ mostanában, vagy várhatok még vele? Meddig elég ez a cserép föld ennek az egyre hatalmasabb növénynek? Szíves válaszát előre is hálásan köszönöm!
Varga L
2014. jan. 23. (3 242 napja)
Üdv!
A szaporításnál inkább az a lényeg, hogy 23-25 celsius, legyen de jellemzően szerencsésebb a tavaszi szaporítás, csakúgy, mint az átültetés.
VL
Szabó János
2014. jan. 23. (3 242 napja)
P1000112. JPG
Kattintson a képre a nagyításhoz
Kis Kertész
2014. jan. 20. (3 245 napja)
A yukkával mi is így jártunk, hogy túl nagy lett :) , szintén ki lett téve szabad levegőre (azért közel sem ekkora), mi az elajándékozás mellett döntöttünk. Kérnénk egy képet a növényéről, ha megoldható!

Aki esetleg szintén azon gondolkodik, hogy kitenné szabadba a növényt, vigyázzon, hogy túl sok nap ne érje, és lehetőleg ne déli tűző nap, mert egy másik yukkát viszont szinte "leforráztunk" nyár közepén lett friss levegősítve és elég sok nap érte, alig élte túl.


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.