szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöld az út a gyepbetegségeknek!

Szépzöld, 2014. szept. 12.


Mondhatnánk úgy is, hogy ebben az évben különösen kedvez az időjárás a gyepbetegségek terjedésének. Akik követik információinkat már tudják, hogy a legtöbb gyepbetegség okozója rendszertanilag a gombák országába sorolt élőszervezetek.

Zöld az út a gyepbetegségeknek!

Kinézetre nem elsősorban a jól ismert kalapos gombákra kell gondolnunk, alakjukat is csak mikroszkóp segítségével pillanthatjuk meg, de kártételeik elkeserítő látványán már sajnos megakad a tekintetünk. Természetesen a talaj szerkezete, összetétele és minősége, tápanyag tartalma, pH értéke és esetleges fertőzöttsége determinálja elsődlegesen a különböző gomba fajok megjelenését.

A csapadék, illetve jelen esetben a nagy mennyiségű csapadék, (amely nem képes a gyepfelületről időben távozni) kifejezetten kedvez a gombás betegségek megtelepedésének és tovább terjedésének.

Mit tehet a kerttulajdonos megelőzésképpen?

Természetesen az a legjobb, ha az előrelátó tulajdonos és a befolyásoló tényezőket már a gyepfelület kialakításakor figyelembe veszi. A felesleges vizet a gyepfelületről el kell vezetni. Általános probléma, hogy a háztető összegyűjtött csapadékvizét, nem elégséges, néha zsebkendőnyi gyepfelületnek kellene elszikkasztania. Ilyen esetben már a kert és a ház építésénél tervezni szükséges a dréngödrök és szikkasztó árkok elhelyezését. Ezek hiányában a legkisebb problémát a gyep kirothadása fogja okozni. A mostanihoz hasonló, nem szokványos csapadék mennyiség mellett ázott nappalik, tartófalak, vízzel telt garázsok jelentik a komolyabb bajt. Mindezek mellett, a kertet ismét feltúrva csak meg kell építeni a vízelvezető-szikkasztó rendszert.

Ha a csapadékvizet dréngödör és drénárok nélkül kívánják a gyepen szikkasztani, akkor a csapadék felfogó- és szikkasztó területnek arányosnak kell lennie, a legnagyobb csapadékterhelés esetén is képesnek kell lennie az időbeli szikkasztásra. A gyep nem vízinövény nem tolerálja a tartós vizes közeget, betegségokozó jelenléte nélkül is elkezdődik a szártő rothadása, de előbb-utóbb valamelyik korokozó is megjelenik és bevégzi kíméletlen munkáját.
A tartósan meleg és nedves idő a kórokozók széles körét vonzzák, az idei nyárra jellemző a gombabetegségek felül- vagy visszafertőzésének gyakorisága, több kórokozó együttes fellépése, talajlakó és felületi gombák „garázdálkodása”.

Mit lehet tenni a konkrét fenyegetettség árnyékában?

Védekezés egyrészt a szokásos preventív szabályok betartása mellett lehetséges:

-öntözés optimalizációja (csökkentése) a csapadékfüggvényében,

-rendszeres és szakszerű ápolás, különösen „nem magas, nem alacsony” vágás,

- éles fűnyírókést használunk, csak száraz időben nyírunk,

- a korhadó vagy beteg fákat, gyepszegélyeket összegyűjtjük és elégetjük.

Másrészt felkészülünk a gombabetegség megjelenésére:

-figyeljük a betegségre utaló jeleket! A betegség szimptómák (tünetek) okozta foltok a füvön igen széles színskálán mozognak jellemzőek, az un.  „szárazulatos” foltok, melyek szalmás sárgult, illetve barna színűek, extrém narancs és  vörös is jelentkezhet. A tünetek lehetnek levélvégi és teljes levéllemez elszíneződésűek is. A határozott mértani formák, sávok általában emberi tevékenységre vezethetők vissza, a határozatlan rajzolatok, körök betegség eredetűek.                                                                                         

Állati eredetű vagy talajlakó gombák által termelt nitrogén okán tolult haragoszöld foltok vagy körök is jelentkezhetnek.
A képet tarkíthatják a nyálkás, pókháló- vattapamacs-szerű, vagy ragacsos esetleg rozsdás képletek, melyek mind előrehaladott gombabetegségekre utalnak.

Mit tehet, ha úgy véli már gombabetegséggel fertőzött a kertje gyepfelülete?

Mindenképpen bizonyosodjon meg, akár szakember bevonásával, hogy a jelenséget valóban gomba okozza! A felület félrekezelése sok esetben nagyobb kárt okozhat, mintha nem tenne semmit!
Mivel a gombás megbetegedések vizes közegben terjednek, a következő feladat a víz megvonása. A felületet ki kell szárítani! Ez az elmúlt időben lehullott sorozatos nagymennyiségű csapadék miatt igen nehéz, szinte megoldhatatlan feladatként jelentkezett. Mindig az adott időjárási körülmények figyelembe vételével kell a vízmegvonás hosszúságát meghatározni (nyári kánikula idején elégséges akár 1-3 nap, nedvesebb és hűvösebb időszakokban akár 1,5-2 hét vagy még több is lehet).
A gombabetegség okozta gyepbetegség terjedését fizikális jelenlétünk is előidézheti, fűnyíráskor a gépünk kerekei, pengéje vagy háza is fertőzhet nem beszélve cipőnk talpáról. Prevenció képen vásároljon a legközelebbi gazdaboltban általános gombalőszert illetve gyógyszertárban vagy háztartási boltban fertőtlenítő szert és mossa át az említett felületeket használat előtt és után egyaránt.
Tévhit, ha úgy gondoljuk a gyep gombásodása magától meggyógyul! Sok esetben egy fű populáció elpusztulását követő újravetés is meggombásodik. A korokozók képesek a talajba költözni, ahonnan még nehezebb kiűzni. Kérje a Pázsit Doktor®-ok segítségét a gombás fertőzések felszámolására!

Ahogyan az emberi bőr gombabetegségei, úgy a fű felületén megjelenő gombák is igen makacs módon viselkednek. Jellemzően gomba típustól függően 2-5 kezelés is szükséges lehet a teljes gyógyulás érdekében. Amennyiben kevesebb kezelés folyik le, mint ahogyan ez szakmailag előirányozott pillanatnyi látszólagos javulás ellenére is visszatérhetnek a betegség tünetei.

A gyakori lemosó esők csökkentik a hagyományos kemikáliák hatékonyságát, de vegyszermentes megoldások is léteznek melyek ebben a nedves közegben is kifejtik hatásukat! Akik nem szeretnek növényvédő szereket használni a kertjükben, azoknak kínál megoldást a Trifender® WP, amely jótékony gombákat tartalmazó készítmény, működési mechanizmusa során a gyepre káros gombák (pl. rothadást, korhadást okozók pl. fuzárium, hópenész) számára kedvezőtlen életfeltételeket teremt.  Hatása összetett nem csak a káros gombákat szorítja ki de antibiotikus anyagok termel a kórokozók ellen, segít a gyökér és szármaradványok bontásban. Előnye továbbá a  2-3 hónapos megbízható hatástartam , háziállatokra és gyermekekre veszélytelen,  biotermesztésben is engedélyezett termék.

Vigyázat, a gombabetegséggel fertőzött gyep nem „gyógyítható” egy erős gyepseprűzéssel vagy gyeplazítással. A gombabetegség okozta gyepbetegségek  legtöbbje a növények szártövét támadják, sok esetben el is kocsonyásítják. A gyepseprű, gyeplazító vagy szellőztető ebben az állapotban visszafordíthatatlan pusztítást végez a beteg töveken. Először gomba gátló, felszámoló anyagokat kell kijuttatni, és ha a növény már megerősödött, kezdődhet a gyeplazítás. Ha szakértő segítségre van szüksége, hívja az illetékes Pázsit Doktor kollégát! 

Meggyógyult felületen érdemes az előzőekben leírt megelőzési lépéseket végrehajtani, hogy ne fordulhasson elő ismét a jelenség! Gombabetegségek levonulása után, rendszeresen gondoskodjon a gyeplazításról, ha kell, lyuggatásról vagy homokszórásról. Érdemes áttekinteni a kert vízelvezetési képességét a megnövekedett szélsőséges, nagy mennyiségű csapadék elvezetésének szempontjából. Ha a gyep fölé nyúló növények túlzott árnyékot borítanak, érdemes egy ritkítást megfontolni.

Cikket írta: Bárány László

Kapcsoló cikk: Sok az eső: most érdemes gyepesíteni!

Helyszíni diagnózis elvégzéséért forduljon a helyi Pázsit Doktor®-hoz bizalommal!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia