szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldség és gyümölcs téli tárolása

Sulyok Józsefné, 2011. okt. 17.


Ősz végére mindent betakarítunk a kertből, és megeshet, olyan bő a termés, hogy abból télire is jut. Ha ügyesen tároljuk a finomságokat, készletünk akár márciusig is kitarthat. A hosszú tárolhatóság egyik titka a megfelelő időben végzett betakarítás.

Zöldség és gyümölcs téli tárolása

Legjobb, ha olyan száraz napot választunk, melyet esőmentes időszak előzött meg. Ilyenkor szikkadt a föld, a gyökérzöldségek szárazon húzhatók ki, s a föld feletti részeken sem ül meg pára, nedvesség.


Ezzel meg is tesszük az első óvintézkedést a későbbi penészedés, rothadás, romlás megelőzése érdekében. Vigyázzunk arra, hogy szedéskor a hasznos részek ne nyomódjanak meg, ne sérüljenek. Nagyon fontos, hogy ne mossunk meg semmit. Inkább tanácsos betárolás előtt lazán elterítve néhány napig levegőztetni a zöldséget, gyümölcsöt. Ekkor nézzük meg azt is, hogy nem bújt-e el valahova kártevő: hernyó, csiga vagy apró lepke. A zúzódott, elszíneződött darabokat válogassuk ki, ezeket érdemes minél előbb elfogyasztani, mert tönkreteheti a többit is.

 

Egyes fajták tárolása:

 

Gyökérzöldségek

 

A petrezselyem, a sárgarépa, a paszternák, a téli retek, a cékla pincében és gödörben egyaránt jól eltartható. A paszternák és a cékla ellenállóbb, ezek jól tűrik a halmozást és a dobozos tárolást.
Ha városi társasházban lakunk, kipróbálhatjuk a következőt: göngyöljük be a zöldségeket fehér zsírpapírba, utána csomagoljuk újságba. Tegyük a kamrába, vagy más száraz helyre, az első fagyokig akár a teraszra is.

 

Hagyma

 

A vöröshagyma akkor jó tárolásra, ha a nyaka zárt, és a takarólevelek szárazak. Éppen ezért tapogassuk meg, s nem utolsó sorban szagoljuk meg a hagymát. Mindig egy rétegben elterítve, leginkább a padláson vagy kamrában tároljuk. A fagyra nem érzékeny. A fokhagyma fűzérbe vagy csokorba kötve a kamrában hónapokig eláll.
Legszívósabb a dughagymáról ültetett „makói” típusú hagyma, mely megfelelő tárolás mellett akár májusig is kitart.

 

Burgonya

 

A burgonyát egy-két napig szárítsuk szedés után. A sérült gumókat dobjuk el, vagy használjuk fel azonnal. Ha nem termesztettük, hanem zsákokban vettük a krumplit, érdemes átválogatni. Ha azonban ránézésre egészségesnek tűnik az árú, ne bontsuk meg a zsákot. Tovább egészséges marad a burgonya, ha a gumók közel azonos méretűek és közepes nagyságúak. Vásárláskor ez legyen szempont 10-12 fokos helyiségben, például pincében tárolható legjobban, de letakarva néhány hétig a szabadban is eláll.


A rothadó krumpli kibírhatatlanul büdös. Ha a pincébe lépve ezt érezzük, azonnal ellenőrizzük készletünket, mert a romlás gumóról gumóra igen gyorsan terjed. Ha jönnek a fagyok menekítsük védett helyre, mert 4-5 fok alatt a gumók keményítőállománya megváltozik, és a burgonya édes lesz.

 

Alma, körte

 

A gyümölcs tárolása mindig nagyobb körültekintést igényel. E célra minél hűvösebb (1-2 fok), jól szellőztethető helyiség a legalkalmasabb. Csak a teljes érés állapota előtt leszedett és egészséges gyümölcsökkel próbálkozzunk. Legjobb, ha a kiválogatott darabokat újságpapírral kibélelt fa vagy műanyag rekeszekbe sorakoztatjuk. A gyümölcsöt kéthetente át kell válogatni, és a romlott példányokat ki kell emelni.


A gyümölcsök utóérést segítő hormont (etilént) termelnek, mely az idő múlásával felgyülemlik a tárolótérben. Rendszeres szellőztetéssel csökkenteni tudjuk ennek koncentrációját, vagyis lassítjuk körténk, almánk öregedését.

 

Ha a lakásban kevés a hely

 

Gyökérzöldséget kint a szabadban is biztonsággal tárolhatjuk, de ha körültekintően járunk el, az első fagyokig a burgonya is egészséges marad így. Hogy mi a titok? A zöldségek életfunkcióikkal termelnek annyi hőt, hogy a jól megrakott vermet és prizmát nem járja át a fagy.

 

Prizma

 

Lapos területre téglalap formában rétegezzünk 10-15 cm vastag tiszta homokot. Fektessünk rá levegőztetést szolgáló, vékony műanyag csövet, esetleg rácsot. Erre sorakoztassuk a zöldségeket, melyeket szalmával és homokkal, végül kerti földdel takarjuk, összesen 30-40 centi vastagon. Hasznos lehet a prizma belsejébe hőmérőt tenni. Romlást, rothadást jelez, ha a benti hőmérséklet 4-6 fok fölé emelkedik. Ha ezt észleljük, szedjük szét, és válogassuk át a rakást.

 

Verem

 

Föld alá süllyesztett tárolótér közel állandó hőmérséklettel és páratartalommal. Ássunk 60-120 cm mély 80-150 cm széles gödröt, béleljük ki téglával vagy fadeszkákkal. Beton és nejlonfólia nem alkalmas, mert befülleszti a vermet. A verem mellett alakítsunk ki csapadékelvezető árkot. Terítsük a zöldségeket a verembe, rétegenként borítsuk nedves homokkal. A zöldségek tetejére homok, szalma és ismét homok kerül.


Északi fekvésű, sima területet válasszunk, ahol nem gyűlik fel az esővíz és a hólé. Felszínét borítsuk diólevelekkel, hogy a rágcsálókat távol tartsuk. A sárgarépa, burgonya, káposzta átmenetileg a vízóraaknába leeresztve is jól tárolható.

 

Kapcsolódó cikk:

A békebeli sütőtök


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia