szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Zöldségeskert másképpen 2.

Szépzöld, 2015. máj. 18.


Tapasztalataim

Miután úgy gondoltam, hogy elegendő mennyiségű információt sikerült összegyűjtenem, alig vártam, hogy elérkezzen az idő azok gyakorlati alkalmazására.

Zöldségeskert másképpen 2.

Milyen szempontokat vettem figyelembe?

a.) a veteményes optimális nagyságának meghatározása a családi szükségletek, a ráfordítható idő, anyag és energia költségek alapján

b.) az ágyások könnyen hozzáférhető módon, taposás nélkül történő gondozásának lehetősége.

c.) a kert földjének javítása, és a vetemények folyamatos tápanyag ellátásának biztosítása egy lépcsőben.

d.) kerti szerszámok és egyéb segédeszközök bevetése a munkák megkönnyítésére.

Jelenleg kb.110 négyzetméter (két önálló) terület áll rendelkezésre, melyben minden alapvető zöldségféle megterem, kiegészítve egyéb különlegességekkel. Friss fogyasztásra és tartósításra is jut. Alapelvem, hogy növényekből inkább többféle, de mennyiségben kevesebb is lehet. Így próbálom változatossá tenni az étkezésünket.

A veteményes É-D fekvésű. Ez az uralkodó szélirány és a területen belüli ágyások kialakítása szempontjából volt lényeges. Fontos, hogy a növények ne árnyékolják egymást.

A zöldséges kertet körbevettük kb.30 cm magas deszkakerítéssel. Ez nem feltétlenül szükséges, de többfunkciós, praktikus megoldás.

Egyrészt a huzatos kertben, amit északról egy tuja sövény is határol, védelmet nyújt minden évszakban, másrészt óvja a mulcsozást a madarak kártételétől, harmadrészt a környező területek fűnyírásakor szétszóródó magok megtelepedését is megakadályozza.

Az ágyások mérete és beosztása az évek alatt alakult ki. Fontos, hogy könnyen gondozható és a termények mind két oldalról elérhetők legyenek, anélkül, hogy taposással tömörítenénk a talajt.

Az ágyás szélesség az oldalakon 50 cm, belül kétszer 100 cm, köztük kialakított közlekedő utakkal.

A kert földjének javításához a bio kertészkedés egyik alapelvét, a felületi mulcsozást alkalmazom. Alapelv, hogy a természeti folyamatokat utánozva, a föld ne legyen meztelen, hiszen a parlagon hagyott területeken is kis idő múlva megjelennek a növények, hogy leveleikkel befedjék, védelmezzék azt. Komposztálódva a talaj szerkezetét, minőségét, a talajéletet javítja.

Nem elhanyagolható továbbá a veteményekre gyakorolt kedvező hatása, a tápanyag után pótló, nedvesség megőrző képessége.

Tekintve, hogy nálunk agyagos kötött a talaj, a talajtakarás e módja kiváló eredményeket hozott a termés mennyiségében és minőségében is, kiegészítve a locsoláshoz alkalmazott ázaléklé és egyéb természetes szerek használatával.

Azonban az elmúlt évek tapasztalatai, kínjai is kelletek ahhoz, hogy az ember már rutinból tudja, ismerje, mikor mit és hogyan kell tenni.

Az ideális talajminőség elérése egy hosszú folyamat, amihez előzetesen hozzátartozik a föld alapos megmunkálása is. Én is beleestem abba a hibába, hogy amit olvastam, abból azt gondoltam, csak vetek, gazolok, mulcsozok, locsolok és kész. A komposzt réteg egyre nő, a talaj meg egyre puhább.

Sok mulcsanyag kell, drága pénzen vett trágya, ha nincs saját készleted, és ásod, kapálod, aprítod a földet, mert csak laza, megmunkált talajra „építkezhetsz”. Vigyázni kell a meztelen csigákkal, mert a félig érett komposzt mulccsal beterítheti velük az ember az egész veteményest.

A kerti szerszámkészletet kiegészítettem ásóvillával, ami alapszerszám lett. Talajlazításhoz és termény betakarításhoz is kiváló, sőt jobb, mint az ásó.

A mulcs és komposztkészítéshez jó szolgálatot tesz az ág és gallyaprítógép. Fák, bokrok metszésekor keletkező hulladékot, más növényi maradványokat tudunk ezek segítségével hasznosítani.

Cikket írta: Mayerné Borics Erzsébet

Kapcsolódó cikk: Elkéstünk? Egynyári virágok vetése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!